“Όσοι εργαζόμενοι δουλεύουν, ασφυκτιούν κάτω από πιέσεις χωρίς ωράριο, ρεπό και ατομικές συμβάσεις κάτω από τα νόμιμα. Αυτό είναι ένα φαινόμενο καθημερινό, οι άνθρωποι δεν αντέχουν άλλο, έχουν ξεπεράσει τα όριά τους, μερίδα εργοδοτών τους καλούν για ολιγοήμερη εργασία και λίγα χρήματα με το πρόσχημα ότι ήδη αμείβονται με 534 ευρώ και με απειλή ότι δεν θα εργαστούν την επόμενη σεζόν εάν αρνηθούν” ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή “Πρώτη ματιά στην ενημέρωση” και το Νίκο Σγουρό η Γραμματέας Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λασιθίου Μαρία Φαζού.
Ο φόβος της πανδημίας είναι όπως είπε “ανασταλτικός παράγοντας και για την προσέλευση επισκεπτών αλλά και εργαζομένων για να πάνε στη δουλειά τους και πάλι εμείς οι εργαζόμενοι στον τουρισμό βάζουμε πλάτη κάτω από αυτές τις συνθήκες”.
Είναι μεγάλο ρίσκο και για αυτούς που πάνε και για αυτούς που δεν πάνε στη δουλειά τους. Χιλιάδες συνάδελφοι τον επόμενο μήνα θα είναι 12 μήνες άνεργοι, ένα μεγάλο μέρος από αυτούς παραμένουν εκτός των μέτρων στήριξης, πώς θα επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους αφού θα παραμείνουν ακόμα επτά μήνες άνεργοι;”.
“Το κράτος πρέπει επιτέλους να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο. Θα πρέπει άμεσα να στελεχωθούν οι Επιθεωρήσεις Εργασίας, ένα πάγιο αίτημα μας για να σταματήσει επιτέλους η τρομοκρατία σε βάρος των εργαζομένων.
Αναφερόμενη στις συλλογικές συμβάσεις τόνισε ότι “εάν κηρυχτούν υποχρεωτικές, οι εργαζόμενοι θα γνωρίζουν πώς θα αμείβονται και οι εργοδότες θα πληρώνουν τα νόμιμα χωρίς να υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ τους. Η πανελλήνια κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας ισχύει ως το τέλος Αυγούστου και με τη μετενέργεια παρατείνεται ως τέλος Νοεμβρίου, οι εργοδότες οφείλουν να την σεβαστούν και να μην πληρώνουν ότι θέλουν όσα θέλουν και όποτε θέλουν.
Στην περίπτωση της τοπικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στο Νομό Λασιθίου έχουμε μείνει στάσιμοι, ελπίζουμε σύντομα να βρουν χρόνο οι ξενοδόχοι για εκλογές και ανάδειξη νέου Δ.Σ. για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Εδώ και μερικά χρόνια δεν υπάρχει ο σύνδεσμος ξενοδόχων στο Νομό Λασιθίου, με αποτέλεσμα να μην έχουμε τη δυνατότητα αναφοράς του σε θέματα συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη του, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο για την επιβίωση του τουρισμού, που ξεκίνησε από τον τόπο μας.
Θεωρούμε ότι είναι καθήκον τους να προσπαθούν για το καλό του τόπου και των εργαζομένων στον τουρισμό. βέβαια είμαστε σε μία κατάσταση να υπογράψουμε με τους ξενοδόχους της Σητείας και της Ιεράπετρας, ελπίζω σύντομα, αυτό όμως Θα καλύψει ένα μέρος των εργαζομένων.
Όταν οι συμβάσεις δεν κηρυχτούν υποχρεωτικές θα έχουμε προβλήματα πάντα”.
Τόνισε επίσης ότι “για να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα ξενοδοχεία πρέπει να δουλέψουν διπλάσιοι άνθρωποι, ενώ φέτος μειώνουν τους εργαζόμενους, αυτό τα λέει όλα. Το φιλότιμο και η αξιοπρέπεια αρχίζουν να εξαντλούνται , όταν οι άνθρωποι πεινάνε η κοινωνία έχει ‘ώρα μηδέν”.
Σχετικές δημοσιεύσεις
-
«Η τέχνη του ρυθμού στην Εκπαίδευση – Μουσική στην κοινότητα» – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα, Σητεία
Το Εργαστήρι Θεάτρου-Κινηματογράφου-Μουσικής του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης... -
Στ. Αρναουτάκης: Πρέπει να διατεθούν οι απαραίτητοι πόροι για την αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής κρίσης (βίντεο)
Η ανομβρία υπήρξε και συνεχίζει να είναι το πρόβλημα... -
HIV και AIDS: Μείωση νέων μολύνσεων και θανάτων διεθνώς -Πόσο απέχει η εξάλειψη της νόσου
Μείωση των νέων μολύνσεων και των θανάτων σε παγκόσμια...